Вітамін С та імунітет – великі друзі, всі мами й татусі знають, що він захищає організм дитини від різних інфекцій та особливо важливий в сезон застуд. Але, насправді, крім імуномодулюючої, вітамін С виконує безліч інших функцій:
У сучасному світі авітаміноз (повна відсутності вітаміну в організмі) вітаміну С, також відомий як цинга, зустрічається дуже рідко, водночас, у дітей гіповітаміноз (дефіцит вітаміну) цього елементу зустрічається у 80% випадків.
Особливо “прискіпливі” батьки можуть визначити, чи достатньо в організмі дитини вітаміну С за лабораторним аналізом сечі. Норма – 30 мг в добовому обсязі.
Важливо знати, що вітамін С організм самостійно синтезувати не може. Цей вітамін ми можемо отримати тільки з продуктами харчування або в аптечних препаратах!
Рекордний вміст вітаміну С в цитрусових, полуниці та суниці, ківі, болгарському перці, чорній смородині, свіжій зелені, квашеній капусті та в багатьох інших продуктах. Більшість дітей обожнюють фрукти і з задоволенням їх їдять. Чому ж навіть при повноцінному раціоні часто діагностують дефіцит вітаміну С?
Мабуть, варто почати з того, що внаслідок застосування сучасних методик вирощування, початкова кількість вітамінів і мінералів у рослинних продуктах нижча, ніж має бути. Також потрібно враховувати, що вітамін С дуже нестійкий до впливу зовнішніх факторів. У деяких продуктах значна його частина втрачається вже через кілька годин після збору, а через місяці його зберігання в плодах сягає максимум половини від початкового. Наприклад, зелень лише за добу зберігання втрачає половину вмісту вітаміну С. Яблука за півроку зберігання втрачають не менше 25% вітаміну, картопля – 50%.
Втраті вітамінів сприяє будь-яка механічної обробка – очищення шкірки, нарізання, перетворення на пюре тощо. І, звичайно, значна частина вітаміну втрачається при термічній обробці – наприклад, в листових овочах його кількість зменшується на 70%. Важливо враховувати, що кожне наступне розігрівання їжі ще наполовину скорочує вміст вітаміну С! Тому при приготуванні їжі потрібно застосовувати методи, які дозволяють максимально зберегти в продуктах корисні речовини. Так, найкорисніша картопля – зварена у шкірці, будь-які овочі збережуть набагато більше мікроелементів, якщо опускати їх у киплячу воду, а не в холодну, свіжі салати будуть набагато кориснішими, якщо приготувати їх безпосередньо перед вживанням.
ВАЖЛИВО ЗНАТИ! Популярний міф, ніби за літо завдяки великій кількості свіжих овочів і фруктів вдається забезпечити організм дитини вітаміном С щонайменше до зими, не має жодних наукових обгрунтувань! Вітамін С виводиться з організму приблизно за 5 годин і “запасти” його неможливо!
Популярний метод забезпечити організм дитини вітаміном С – аптечні препарати. Згідно зі статистикою, у розвинених країнах, таких як США та Канада, понад 50% дорослого і майже 100% дитячого населення регулярно приймають вітамін С в монопрепаратах або полівітамінні комплекси з його вмістом.
Цікаво знати, що молекула натурального вітаміну С з харчових продуктів і отриманого хімічним шляхом ідентичні на 100%, тому немає жодної різниці, з яких джерел він буде отриманий, головне, щоб організму його вистачало!
Однак, купуючи в аптеці вітаміни для дитини з вітаміном С, слід обов’язково звернути увагу на його форму. Для нас синонімом вітаміну С є термін “аскорбінова кислота”, але це не зовсім правильно. По-справжньому корисна L-аскорбінова кислота – один з 4-х ізомерів аскорбінової кислоти, який має високу біодоступність і, по суті і є вітаміном С для організму. Прийом же звичайної “аскорбінки”, яка містить просту аскорбінову кислоту або аскорбат натрію, не принесе організму очікуваної користі.
Забезпечити дитину цим незамінним вітаміном допоможуть льодяники з вітаміном С Vitatone – всього в одному льодянику міститься 25% необхідної кількості, а 4 льодяники забезпечать добову норму вітаміну! Смачно і корисно!